top of page
דף הבית רקיע

ILAN-ES - תצפיות מהחלל על שדוני ברקים ותופעות חשמל אטמוספרי נוספות בשיתוף תחנות קרקע ברחבי העולם

חוקרים ראשיים:
פרופ' יואב יאיר ,אוניברסיטת רייכמן
פרופ' קולין פרייס, אוניברסיטת תל-אביב

שותפים:
האוניברסיטה העברית, הטכניון, אוניברסיטת אריאל, אוניברסיטת סטנפורד, האוניברסיטה הטכנית של דנמרק, אוניברסיטת הוקאידו ביפן, אוניברסיטת טולוז בצרפת, הסוכנות הלאומית לחקר החלל של ברזיל, אקדמית חיל-האוויר של ארה"ב, המצפה הלאומי של אתונה, האקדמיה למדעים של סין, אוניברסיטת כרונינגן הולנד.

אלפי סופות ברקים מתרחשות בכל רגע נתון ברחבי כדור-הארץ, בקצב ממוצע של כ-50 ברקים בשנייה. לברקים נלוות תופעות מזג-אוויר סוער כגון ברד, שטפונות וטורנדו, והן משפיעות גם על הרכבה הכימי של האטמוספירה.
ניסוי ILAN-ES עוסק בתצפיות מתחנת-החלל על סופות ברקים ועל תופעות אופטיות באטמוספירה העליונה, הקשורות לברקים חזקים במיוחד. תופעות אלה נקראות שדוני-ברקים והן מתרחשות בין הגבהים 50 ל-90 ק""מ, בשכבות המזוספרה והסטרטוספרה. לתצפיות מהחלל יצטרפו מדידות מרשת של מצלמות במקומות שונים ברחבי העולם, כולל מ-11 בתי-ספר בישראל ו-6 בתי-ספר באפריקה ובהונג-קונג. גם קבוצות מחקר מיפן, צרפת, הונגריה, ניו-זילנד, דנמרק, ארה""ב וברזיל תשתתפנה בתצפיות, להן יצטרפו חובבים בפוארטו-ריקו, במרכז אירופה ובדרום-אמריקה. בנוסף, ייאספו נתונים ממערכות גלובליות ומרשתות עולמיות בתחומים שונים של הספקטרום האלקטרומגנטי שעוקבות אחרי סופות ברקים – לצורך מיפוי הברקים החזקים.
תחזיות יומיות על מיקום הסופה יועברו לתחנת החלל הבינלאומית מצוות המדענים, שינחה את איתן להיכן להפנות את המצלמה, באופן דומה לביצוע ניסוי MEIDEX על מעבורת החלל קולומביה בשנת 2003, על ידי אל""מ אילן רמון ז""ל.
מטרת המחקר היא לשפר את הבנת התהליכים החשמליים באטמוספירה ומציאת הקשר בינם לבין שינויי האקלים המתרחשים בתקופה הנוכחית.

לשאלות ושיתופי פעולה אודות הניסוי - כתבו לנו

הודעתך נשלחה בהצלחה!

bottom of page