שמעתם על קירובו, האסטרונאוט הרובוטי הראשון?
אחרי שלושה חודשים שמרגישים כמו שנתיים, היינו אמורים לעבור שבוע אימונים ביפן. הסוכנות היפנית הלאומית לחקר החלל, (יפנית: 宇宙航空研究開発機構, אנגלית: JAXA) היא אחת מחמש סוכנויות החלל המממנות את תחנת החלל הבינלאומית. אבל התכנית השתבשה (לטובה), וכך, בזכות היפנים, שסגרו את שערי מדינתם מפני הקורונה, נחתנו בארץ לביקור לא צפוי.
כמובן שהאימונים נערכו כסדרם: מוקדם מאוד בכל בוקר, אימון יפני בזום, ביקור וירטואלי במרחב היפני KIBO, המורכב משני רכיבים, מתקן מעבדות ואזור אכסון. למדנו על המערכות המיוחדות שנמצאות שם, על המעבדה החיצונית עם הזרוע הרובוטית וטיפול בתקלות. מסתבר שבגלל דליפה קלה הקיימת בצד הרוסי של התחנה, העבירו למרחבKIBO מטען רב באופן זמני. המדריכה האדיבה מריה נתנה כמה המלצות למקרה שאני אשן במרחב היפני.
הכרנו את הרובוט היפני קירובו שלעיתים מרחף במרחב היפני. קירובו, שהוא האסטרונאוט הרובוטי הראשון, שוגר אל תחנת החלל הבינלאומית (אוגוסט 2013), כדי ללוות את האסטרונאוטים שנמצאים שם ולהפיג את בדידותם. לצערנו, הרובוט הישראלי שנבנה באוניברסיטת תל אביב לא יצטרף אלינו.
וכמו שצריך - בסוף כל יום לימודים נערך מבחן ובסיום השבוע - מבחן מסכם.
וככה יצא שזכינו לפגוש בירושלים את כבוד נשיא המדינה ורעייתו, שהדגישו את חשיבותה של משימת רקיע ועד כמה היא משמעותית לכל אזרחי ישראל ובמיוחד לבני הנוער. וזכינו לקבל את ברכת של הנשיא יחד עם התפילה שאקח איתי לתחנת החלל – "מקצה השמים הביאך אל הארץ"
והרי החדשות: קיבלנו עדכון מנאס"א על תאריך השיגור 28 לפברואר, טיל הפלקון 9 שמיועד לנו שוגר לחלל עם לווין תקשורת טורקי וחזר בשלום, וספייסX ממשיכים להכין את הדרגון לשיגור.
מושגים מהחלל החיצון
כמה מלים על הסוכנות היפנית הלאומית לחקר החלל – היא הוקמה ב-1 באוקטובר 2003 ממיזוג של שלושה גופים שהיו עד אז עצמאיים: המכון היפני למדעי החלל והתעופה (ISAS), שלזכותו נזקפות מרבית ההצלחות בתוכנית החלל בתחום האסטרונומיה בקרני X בשנות השמונים והתשעים; המעבדה הלאומית לאווירונאוטיקה של יפן (NAL), שלפני המיזוג התמקדה במחקרי תעופה; סוכנות פיתוח החלל הלאומית (NASDA), שמאז היווסדה (1 באוקטובר 1969), פיתחה משגרים ולוויינים וכן בנתה מודול לביצוע ניסויים בחלל, שהוא תרומתה של יפן לתחנת החלל הבינלאומית.
הסוכנות אחראית על ביצוע מחקרים, פיתוח ושיגור לוויינים למסלול וכן שיגור משימות לאסטרואידים. עוד שוקלת הסוכנות לשגר משימה מאוישת לירח.
שלכם,
איתן
Comments