לראשונה עלינו למגדל השיגור. בתחילת השבוע ה – 11 היינו בצוות מלא בקפ-קנברל. היה יום בהיר, צפינו למרחקים לאורך החוף, מחזה עוצר נשימה. לפני העליה לזרוע המובילה עד לפתח החללית, מותקן טלפון עתיק, עם כפתורים גדולים, ממנו מקיימים שיחה לפני שיגור עם הקרובים והיקרים. על הקיר חתומים כל המשוגרים משם למרחקים. אותו מגדל מתכת, שממנו יצאו עשרות אסטרונאוטים לחלל ולירח, שאת שתי הקומות האחרונות שלו, גם האסטרונאוטים הלבושים במלוא חליפות החלל לקראת השיגור, עולים ברגל. צעדנו לאורך הזרוע בגובה כשמונים מטר. יכולנו לדמיין את הצעידה האיטית והבטוחה, והכניסה משם לדרגון. הטיל שאמור לשגר אותנו לחלל האינסופי - עוד לא שם.
חזרה למציאות: תרגול בריחה מהמגדל דרך קרוניות היורדות ב 40 קמ״ש של גלישה חופשית על כבל, עד לרשת עצירה ומשטח חול ממנו בורחים למקלט. לידו עומדים עבורנו רכבי מילוט זמינים. המפתחות בפנים, כי אף אחד אחר אינו נמצא בקרבת מקום.
ביום המחרת - תרגול חילוץ עצמי מהדרגון. אוניית החילוץ הניחה דרגון ישן במים, ודימו לנו מצבים של נחיתה בים שקט ונחיתה בים סוער. המים היו קרים, אך השמש זרחה וחיממה אותנו על סירת ההצלה.
לבסוף ספינת החילוץ הוציאה את הדרגון מהים והניחה אותו בחזרה ב״קן הדרקון״ Dragon Nest, משטח גומי מעוגל שמיצב את החללית על הסיפון. ספינת החילוץ מכילה חדר התאוששות, מרכז רפואי ומנחת מסוקים ממנו יטיסו אותנו חזרה לחוף.
בהמשך ביקרנו במרכז התחזוקה של הטילים. עמדנו נפעמים בין ארבעה טילי פלקון-9 עצומים, מאוזנים, בתהליכים שונים של שיפוץ בהכנה לחזור לכן השיגור. תשעת המנועים קטנים בהרבה ממה שדמיינתי, ובמיוחד ביחס למנועי הסילון שאני מכיר מהתעופה האזרחית ומחיל האוויר.
משם עברנו למרכז התחזוקה של הדרגונים וראינו את החללית שלנו Endeavor בטיפול. עומדת על במה, במרכז אולם הטיפולים. עובדים עליה עשרות אנשים, מטפלים מבפנים ומבחוץ. קשה היה להוריד את המבט מהכלי המתוחכם הזה, עם שמונה מנועים רקטיים ״סופר דרקו״[1] שיכול למצוא את דרכו במרחבים, להתחבר לתחנת חלל ולחזור בשלום לכדור הארץ.
המלצה: בואו לבקר במרכז המבקרים שבקפ-קנברל ולהרגיש את העולם המיוחד של החלל ושל האנשים והכלים המשוגרים אליו.
שלכם, איתן
[1] ספייסX פתחה ארבעה סוגים של מנועים רקטיים: מרלין וקסטרל עבור משגרי פאלקון (פאלקון הוא בז באנגלית, מרלין וקסטרל הם מינים של בזים), מנועים בשם סופר דרקו מורכבים בחלליות דרגון 2, המנוע מיועד לתמרונים ביציאה לחלל ובחזה לאטמוספירה, ומשמש גם להיפרדות מהירה מהטיל בזמן חירום וכן הוא מאפשר נחיתה יבשתית ללא מצנח (דרגון 2 תנחת באמצעות מצנחים בים ואפשרות זו תתבצע רק במקרה חירום).
Comments